LINTUKIRJA

Muita dokumentteja
Ulkomailla kuvatut



Sanur, Bali (Indonesia) 20.3. - 27.3.2018


Tässä on kerrottu linnuista, joita on nähty Balin saarella 20.3. - 27.3.2018. Koska kokemukseni alueen linnuista on olematonta, on esitettyihin määrityksiin suhtauduttava varauksellisesti.

Matka ei ollut varsinaisesti linturetki, eikä mukana ollut lainkaan optiikkaa. Kaikki kuvat on otettu taskukameralla.

This is a description of birds seen in Bali island 20.3. - 27.3.2018. Since I have no experience about birds in the area or nearby, one should be cautioned about the species named. Note that some of names are proposals, not identification.

I was not actually birding, but all observations are found during normal holiday actions. All pictures are taken with a pocket camera. I will appreciate any identification help. My e-mail address is pekka.sarvelanetti.fi (do not copy, but write).

I am sorry that the text is not available in English, except the bird names in parenthesis.



aasianturturikyyhky

Tämäkään matka ei ollut lintuharrastusmatka, vaan ihan tavallinen perheloma. Pääosan ajasta vietimme hotellialueella sekä kävellen rannoilla. Yhden retken teimme sisämaahan (Batur). Sillä retkellä ei lintuja näkynyt, paitsi jaavanriisihaikara (Ardeola speciosa / Java Pond Heron), kuvaamatta jäänyt ruostepääsky (Cecropis daurica / Red-rumped Swallow), ja yhteen kuvaan vahingossa osuneet vielä tun­nis­tamattomat linnut. Niinpä kaikki muut kuvat on otettu hotelli­alueelta ja rannoilta.

Hotellialueen ainoa kyyhky oli aasianturturikyyhky (Streptopelia chinensis / Spotted Dove).

Sinänsä kyyhkylajin näkeminen ei ole hämmästyttävää missään päin maailmaa. Se oli hämmästyttävää, että tämä oli ainoa näkemäni kyyhkylaji koko matkan aikana. Tai onhan se pieni mahdollisuus, että myöhemmin tulevassa tunnistamattomia lintuja sisältävässä kuvassa olisi toinenkin kyyhkylaji.

lisäkuva
lisäkuva

Toinen runsaslukuinen laji oli pikkuvarpunen (Parus montanus / Tree Sparrow). Se ei sinänsä yllättänyt Vietnamin matkan jälkeen.

Salangaaneja/kiitäjiä näki todella paljon. Useimmat olivat su­mat­ran­loistosalangaaneja (Collocalia linchi / Cave Swiftlet). Tässä ku­vas­sa näyttäisi olevan eri lajeja, mahdollisesti jopa neljä. Kun nyt koro­na­karanteenissa pitää keksiä jotain tekemistä, rupesin tutkimaan vanhoja kuvia kirjan kanssa. Su­mat­ran­loistosalangaani lienee alla vasemmalla. Alla oikealla on mielestäni jaavansalangaani (Aerodramus fuci­phagus / Edible-nest Swiftlet). Yllä oikealla näyttää hävyttömän paljon lajilta Volcano swiftlet / Aerodramus vulcanorum, mutta sen pitäisi olla löydettävissä vain Jaavan tulivuorilta ja sieltäkin vain harvinaisena. Ei siis se? Balin ja Jaavan erottaa vain kapea salmi. BirdLifen lajilistalla sitä pidetään himalajansalangaanin (Aerodramus brevirostris) alalajina. Ylimpänä vasemmlla olevaan en keksi sopivaa ehdokasta.
Su­mat­ranloistosalangaani

keltaperabulbuli

Jotenkin on tottunut siihen, että Aasian eteläosassa tapaa aina bul­bu­leja. Niin täälläkin. Tällä kertaa laji on keltaperäbulbuli (Pycnonotus goiavier / Yellow-vented Bulbul). Nimen ymmärtää hyvin, kun katsoo sen väritystä.

lisäkuva
lisäkuva
lisäkuva

Muita nähtyjä lajeja olivat kaitanokkavaris (Corvus enca / Slender-billed Crow) ja aasiansininärhi (Eurystomus orientalis / Dollarbird). Jälkimmäisen nimeä voisi kommentoidakin. Ensiksikään, lintu ei ole sininen, ja toiseksi suora suomennos "dollarilintu" olisi hauskempi. Näistä kummastakaan ei ole kuvaa.








Seuraavan kuvan pikkulintu on mustakaulamanikki (Longhura leucogastroides / Javan Munia).

lisäkuva
lisäkuva

mustakaulamanikki

kultatoyhtokakadu

Huomiota herättävin ääni oli kova rääyntä. Ensimmäisellä kerralla äänilähde ei näkynyt, mutta toisella kertaa näin valkoisen papukaijan.

Myöhemmin niitä rääkyi asunnon edustan isossa puussa (ehkä palisanteri). Silloin siitä sai jonkinlaisia kuvia - tosin enimmäkseen oksien takana tai muuten suurelta osin piilossa. Oletin, että ne ovat ilman muuta karkulaisia. Lintukirjaa tutkimalla Indonesiasta löytyy kuitenkin neljä valkoista papukaijalajia, joten oletus ei taida ollakaan oikea.

Tarkemmin tutkittaessa näistä kaksi sopi nähtyihin lintuihin, sillä niillä oli keltainen töyhtö (vaikka se ei näy kuvissa). Mutta toinen niistä on äärimmäisen uhanalainen ja toisen levinneisyys ainakaan käyttämäni lintuoppaan perusteella yllä Balille (melko lähelle kuitenkin). Päädyin yleisempään kulta­töyhtö­kakaduun (Cacatua galerita / Sulphur-crested Cockatoo), lähinnä suuren koon vuoksi. Oli se ainakin variksen kokoinen.

lisäkuva
lisäkuva
lisäkuva




Seuraavaan kuvaan on osunut kaksi lajia, vaikka yhtä yritin. Todellakin vain kaksi, silla kuvan valkoinen ja tummanharmaa haikara ovat samaa lajia, korallihaikaroita (Egretta sacra / Pacific Reef Egret). On aika mukava sattuma, että molemmat värimuodot osuivat samaan kuvaan.

lisäkuva tummasta

Se toinen laji on australianmerimetso (Phalacorax melanoleucus / Little Pied Cormorant). Yritin siitä lentokuvaa, ja sainkin jonkinlaisen. Oli se kuitenkin mukava yllätys, kun tarkempi kuva löytyi haikarakuvasta.

korallihaikara ja australianmerimetso ojasuokana


Rantakanoista löytyi ojasuokana (Amaurornis phoenicurus / White-breasted Waterhen). Niitä oli pareittain ihan hotellialueella. On muuten mahtavat varpaat.

lisäkuva
lisäkuva


Ja sitten se vahingonlaukaus. Kuvasin liikkuvasta autosta patsasta, ja siinä onkin lintuparvi. Ensimmäisenä mieleen tuli puluparvi. Mutta Balilla en tietääkseni nähnyt ainuttakaan pulua, eikä pulu muutenkaan kuulu lajistoon. Seuraava arvaus on joukko kyyhkyjä. Ne ovat monenvärisiä, joten voisi olla sekaparvi kyyhkyjä. Indonesiassa on 57 kyyhkylajia, joten etsittävää löytyy.
















Lopuksi ehkä hätkähdyttävin havainto (eikä se ole lintu). Tämä lisko oli ainakin 80 cm pitkä, ja ilmestyi ainoan sadeyön jälkeen. Olisi kiva tietää laji.

lisäkuva

tunnistamaton lisko

Balin liskoluetteloita tutkittuani huomasin, että ainoa isompi lisko on juovavaraani (Varanus salvator / Asian water monitor). Sen normikoko on 1,5 m, joten sopii sekin (vielä kasvaa). Eipä tuosta muutakaan taida saada. Tosin mitään kunnollista listaa ei löytynyt, joten pieni varaus pitää jättää.