LINTUKIRJA

Muita dokumentteja
Ulkomailla kuvatut



Puerto Plata (Dominikaaninen tasavalta) 18.3. - 25.3.2019


Tässä on kerrottu linnuista, joita on nähty Dominikaanisessa tasavallassa 18.3. - 25.3.2019. Koska minulla ei ole minkäänlaista kokemusta alueen linnuista, on esitettyihin määrityksiin suhtauduttava varauksellisesti.

Matka ei ollut varsinaisesti linturetki, eikä mukana ollut lainkaan optiikkaa. Kaikki kuvat on otettu taskukameralla.

This is a description of birds seen in Dominican Republic 18.3. - 25.3.2019. Since I have no experience about birds in the area or nearby, one should be cautioned about the species named. Note that some of names are proposals, not identification.

I was not actually birding, but all observations are found during normal holiday actions. All pictures are taken with a pocket camera. I will appreciate any identification help. My e-mail address is pekka.sarvelanetti.fi (do not copy, but write).

I am sorry that the text is not available in English, except the bird names in parenthesis.



palmukainen

On varmaan hyvä aloittaa maan kansallislinnulla, joka on palmulainen (Dulus domenicus / Palmchat). Laji on kotoperäinen Hispaniolan saarella (johon kuuluu myös Haiti).

Laji näkyi melko monessa paikassa, ja pesintä oli alkamassa. Tai ainakin ne kantoivat tikkuja ristiin, kuten ensimmäisessä lisäkuvassa näkyy.

lisäkuva
lisäkuva
lisäkuva
lisäkuva
lisäkuva

Syödessämme retkilounasta Playa Grande -uimarannalla, kuului hyvin sata­kielimäinen laulu (ei sentaan niin satakielimäinen, että olisi voinut sekoittaa). Hetken etsittyäni lintu löytyi, eikä lajista voinut erehtyä. Palmulainen (viides lisäkuva).

No joo, tämäkään matka ei ollut linturetki, joten kaikki havainnot on tehty joko hotellialueella tai parilla retkellä (Jarabacoa ja San Juan). Hotellilla oli huolehdittu lintuharrastajista laittamalla opastaulu siellä mahdollisesti näkyvistä linnuista. Siinäpä onkin sopiva tavoite: nähdä kaikki listan lajit (18). Kuulohavaintoja ei sentään voinut kuvitella. Enhän tunne melkein ainoatakaan alueen lajia äänestä.

Palmulainen on listan ensimmäinen laji.

lintutaulu

antillienrastas



Punaiset jalat ja punainen nokka ovat varsin silmiinpistävät antillienrastaan (Turdus plumbeus / Red-legged Thrush) tuntomerkit. Sen selkäkuviot kannattaa huomioida. Jonakin päivinä näitä näki, toisina ei. Listan 6. laji.

lisäkuva

Listan 14. laji on varpunen (Passer domesticus / House Sparrow). Niitä näkyi, mutta en yrittänyt kuvata.

















antillienmölyturpiaali



Varsin huomiotaherättävä ja jokseenkin runsas lintu on antillienmölyturpiaali (Quiscalus niger / Greater Antillean Grackle) (4.). Niitä näkyi joka päivä useita. Musta väri, valkoinen silmä ja erikoisessa asennossa oleva pyrstö eivät voineet jäädä huomaamatta.

Turpiaalit esittivät myös soidinta.

Vielä pari lisäkuvaa lajista:

lisäkuva.
lisäkuva.







taiturimatkija



Hieman Nakke Nakuttajan maantiekiitäjän oloinen taiturimatkija (Mimus polyglottos / Northern Mockingbird) oli myös kohtalaisen runsas (8.). Ääntä ne eivät pitäneet ainakaan minun nähteni joten suomenkielisen nimen perustelua en pystynyt toteamaan.

lisäkuva.

Toinen harmaanoloinen lintu oli harmaatyranni (Tyrannus dominicensis / Gray Kingbird) (7.)

harmaatyranni

lisäkuva.

banaanikerttuli



Pieni kaunis keltainen lintu oli banaanikerttuli (Coereba flaveola / Bananaquit) (15.). Muutaman sellaisen näki eri puolilla hotellialuetta.

lisäkuva
lisäkuva.

Taulun varpuslinnuista on mainitsematta haarapääsky. Se jäi näke­mättä. Kyllä harmittaa.















keltakerttuli



Tämä keltainen lintu löytyi myös hotellialueelta, vaikka ei ollut taulussa. Värinsä mukaan on nimetty keltakerttuli (Setophaga petechia / Yellow Warbler). Lintu löytyi kauniin laulun perusteella ja onhan se kaunis muutenkin. Näkyi vain yhden kerran.

lisäkuva
lisäkuva
lisäkuva.



















purokerttuli



Hotellin ja rannan välissä oli mangrovea kasvava oja, jossa liikkui pieniä lintuja. Lauoin sinne päin useita kertoja, mutta vain tämä jäi kuviin.

Käsittääkseni tämä on purokerttuli (Parkesia motacilla / Louisiana Water­thrush).

Yksi pääskylaji kuitenkin näkyi. Muinaisten Taino-intiaanien luolissa lensi pääskyjä. Retkiopas sanoi, että laji on "Wood Swallow". Sen nimistä lajia ei kuitenkaan ole. Mutta on paikkaan sopiva yksi laji, luolapääsky (Petrochelidon fulva / Cave swallow).

Siinäpä taisi olla nähdyt varpuslinnut.

Kiitäjiä näki paljon, mutta ilmeisesti kaikki samaa lajia: pallokiitäjä. (Tachornis phoenicobia / Antillean Palm Swift).




hispaniolanruostekäki



Lintutaulun 2. lajina on niinikään kotoperäinen (Hispa­niola) hispaniolanruostekäki (Coccyzus rufigularis / Bay-breasted Cuckoo).

Avibasen mukaan laji on uhanalainen.

lisäkuva.

On muuten jännän värinen pyrstö: alta valkotäpläinen ja päältä yksivärinen.

Hotellin mukaan sen alueella esiintyy myös kolibrilaji, mustametallipyrstö (5.) (Metallura phoebe / Black Metaltail). Maakohtaisessa lajilistassa sitä ei ole. Itse näin kerran rantatuolissa loikoillessa kolibrin tulevan oksalle, istuvan pari sekuntia ja lähtevän. Musta­metalli­pyrstöä on tavattu vain Perussa, joten laji jää määrit­tä­mättä.

hispaniolantikka

Kolmas kotoperäinen laji on hispaniolantikka (Mela­nerpes striatus / Hispaniolan Woodpecker) (3.). Kolossa on naaras.
hispaniolantikka

lisäkuva.

pilkkasiipikyyhky



Yleisin kyyhkylaji oli pilkkasiipikyyhky (Zenaida asiatica / White-winged Dove) (10.). Niitä liikkui lähes joka puolella hotellaluetta.

lisäkuva.

Ensimmäinen nähty kyyhky oli tutumpi, turkinkyyhky (Streptopelia decaocto / Collared Dove) (11.).

Näin se matkailu tuottaa yllättäviä lintuhavaintoja.











karibianvaikertajakyyhky



Seuraavan kyyhkyn kohdalla joutui hieman miettimään. Täpläkorvakyyhky löytyy hotellin listalta, mutta ei maan lajilistalta. Tarkistettuani lajistatuksen, löytyi lahes samannäköinen laji, karibianvaikertajakyyhky (Zenaida aurita / Zenaida Dove) Epäilemättä tämä on sen laji.

Hotellin listalla on vielä yksi kyyhky, suomuvarpuskyyhky. Se jäi löytymättä.

Nyt on aika siirtyä rannan lajeihin.
















kruunuyöhaikara



Haikaroita hotellin lista tarjosi kaksi. Ensin löytyi kruunuyöhaikara (Nyctanassa violacea / Yellow-crowned Night Heron) (18.). Ensimmäisen kerran se löytyi mangrovejuuriston sisältä ja toisen kerran korkealta puusta hotellityöntekijän avustuksella.

Mutta yllättävät lajit jatkuvat. Liejukana (16.) ei todellakaan ollut odotettu laji (jos sellaisia edes oli). Liejukanoja oli paljon ja niitä näki myös kui­val­la maalla.

Ei pitäisi uskoa jo epäluotettavaksi todettua taulua. Liejukanaksi edellä nimetty laji onkin amerikan­lieju­kana (Gallinula galeata / Common Gallinule). Amerikan­lieju­kana ja liejukana on erotettu omiksi la­jeiksi vuonna 2011.












amerikankyyryhaikara



Vielä komeampi, vaikka pienempi on amerikan­kyyryhaikara (Butorides virescens / Green Heron) (17.). En kyllä ymmärrä, miksi se on englanniksi vihreä haikara. Tämä löytyi ensin puusta, vain muutaman metrin etäisyydeltä. Myöhemmin samana päivänä ojan risukosta ja vielä seuraavana päivänä lentäen nenän editse (ehkä 2 m etäisyyttä).

lisäkuva
lisäkuva
lisäkuva.

Nyt on hotellin lista käsitelty. Kun jätetään pois maassa ei-tavatut lajit, tulos on 14 lajia 16:sta. Ei huono. Lisäksi hotellialueelta löytyi neljä listan ulko­puolista lajia.

Muualta löytyi vielä yksi haikara (itse asiassa runsaasti), lehmähaikara (Bubulcus ibis / Cattle Egret). Yritin sitäkin kuvata liikkuvasta autosta, mutta ei sellaista kuvaa kehtaa laittaa näkyviin.






hispaniolankolibri



Oli minulla yksi erityistoive lintupuolella. Nähdä kolibri. Ja siinä istuu hispaniolan­kolibri (Mellisuga minima / Vervain Hummingbird) langalla.

Kolibri löytyi Jarabacoasta lähes tuhannen metrin korkeudelta lounaspaikan edestä. Sain siitä jonkinlaisen lentokuvankin, mutta eihän tuo tarkka ole. Kuvassa näkyy pensas (n. 4 m korkea), missä se kävi hakemassa mettä ja välillä lepäämässä langalla.

Jostain syystä kiinnostuin miettimään hotellialueella nähtyä kolibria uudestaan. Maassahan esiintyy vain neljä kolibrilajia, joista hispaniolankolibrin voi sulkea pois. Vaikka muistikuvat ovat jo haalistuneet, tuntui yksi istuvan muistikuviin paremmin. Muilla on valkoiset vatsat, kun paikalla noteerasin tumman vatsan. Lintu voisi olla hispaniolansmaragdikolibri (Chlorostilbon swainsonii / Hispaniolan Emerald). Laji on kotoperäinen Hispaniolassa. Kun katsoo kuvataulua, jossa ensimmäisinä ovat kotoperäiset lajit, tuntuu luonnolliselta, että tauluun on tarkoitettu kolibriksi juuri tämä.








kalkkunakondori

Petolintuja näkyi paljon, mutta lähes kaikki olivat kalkkunakondoreja (Cathartes aura / Turkey Vulture). Tämä on San Juanista. Kondoreja saattoi nähdä kerralla yli kymmenen, vaikka ei etsinyt.

lisäkuva.
lisäkuva.

Näkyi siellä yksi pienempikin peto, hoikkasiipinen ja pitkäpyrstöinen, ja harmaampi kuin kalkkunakondori. Tuntomerkit sopivat lajilistalla vain amerikansinisuohaukkaan (Circus hudsonius / Northern Harrier). Näkyi lyhyen aikaan kondorien kanssa.

Yllättävä havainto sen sijaan oli keisarifregattilintu (Fregata magnificens / Magnificent Frigatebird).

keisarifregattilintu

Kerrankin lintu, jonka lentokuvasta ei ainakaan heimoa voi erehtyä.

lisäkuva.


Perhosia näkyi jonkin verran, mutta kuvattavaksi jäi vain muutama. Näistä mielenkiintoisin on tämä:

Parapoynx diminutalis

Perhonen istui iholle, kun tulimme uimasta. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, ettei maan lajilistalla ole ainoatakaan lajia, joka edes muistuttaisi tätä. Lajiksi on ehdotettu ja minäkin ehdotan tätä: Parapoynx diminutalis (Hydrilla Leafcutter Moth). Laji on aasialainen laji, joka on levinnut melko laajalle alueelle, mm. Eurooppaan, Afrikkaan, Floridaan ja Meksikoon. Karibian lajilistalta se löytyy Puerto Ricosta, joka on lähin iso saari. Karibialta on havaintoja myös toisesta Parapoynx-lajista, mutta se poikkeaa jonkin verran tästä ja on kauempana Puerto Platasta..

Lopetuskuvaksi laitan amerikakyyryhaikaran komeimmillaan.

keisarifregattilintu