LINTUKIRJA

Muita dokumentteja
Ulkomailla kuvatut



Meloneras, Gran Canaria 12.3.2020. - 19.3.2020


Tässä on kerrottu linnuista, joita on nähty Gran Canarian saarella 12.3. - 19.3.2020. Koska kokemukseni alueen linnuista on vähäistä, on esitettyihin määrityksiin suhtauduttava varauksellisesti.

Matka ei ollut varsinaisesti linturetki, eikä mukana ollut lainkaan optiikkaa. Kaikki kuvat on otettu taskukameralla.

Koronaviruspandemian vuoksi matka oli aivan muuta kuin mitä oli suunniteltu.

This is a description of birds seen in Gran Canaria island 12.3. - 19.3.2020. Since I have only a little experience about birds in the area or nearby, one should be cautioned about the species named. Note that some of names are proposals, not identification.

The purpose was not actually birding. Due to the regulations to restrict Corona virus, all observations are at hotel area or the beach nearby. All pictures are taken with a pocket camera. I will appreciate any identification help. My e-mail address is pekka.sarvelanetti.fi (do not copy, but write).

I am sorry that the text is not available in English, except the bird names in parenthesis. See also black links below for pictures.

lukko


Ei todellakaan ollut linturetki. Siitä pitivät Espanjan viranomaiset huolen. Matkalle lähdettäessä ei ollut matkustuskieltoa eikä edes vihjeitä siihen suuntaan. Koronan olemassaolo tiedettiin, mutta tartuntoja oli vielä vähän. Gran Canarialla yksi tapaus, sekin saaren toisessa päässä Aiemmin ti­lat­tua matkaa koski kaksi vaihtoehtoa, joko lähteä tai jäädä. Kum­mas­sa­kaan tapauksessa ei maksua palauteta.

Heti tulopäivänä torstaina tuli ensimmäinen vihje rajoituksista: Aurin­ko­matkat ilmoitti lopettavansa lomalennot toistaiseksi. Perjantaina ja lauan­tai­na ei vielä ollut liikkumisrajoituksia. Maanantai-aamuna ei saanut pois­tua hotellin alueelta. Porteilla ja ovilla oli vartijat. Tiistaina rannalle menevä ovi suljettiin isolla lukolla ja altaisiin meno kiellettiin. Keskiviikkona puolen päivän aikaan piti pysyä huoneissa ruokailuja lukuunottamatta.

Joten kaikki lintuhavainnot ovat joko lähirannalta tai hotellin alueelta.

Silkki­haikaraa (Egretta garzetta / Little Egret) taitaa olla mahdoton vält­tää, jos näillä rannoilla liikkuu.

Toinen ilmeinen vakioasukas on pikkukuovi (Numenius phaeopus / Whimbrel). Niitä näkyi molempina päivinä heti, kun meni kivikkorannan lähelle.

Muita rannan lajeja olivat pulmussirri (Calidris alba / Sanderling) ja tylli (Charadrius hiaticula / Great Ringed Plover). Eivät taida olla harvinaisia nekään.

Nyt kun tuo lukon vieressä oleva tila on täytetty, voidaan siirtyä mielen­kiin­toisempiin lajeihin.

Henkilökohtaisesti numero yksi oli vahanokka (Estrilda astrild / Common Waxbill).

vahanokka

En ole nähnyt ennen ja nyt niitä näki useita parvia. Pari lisäkuvaa:
Lisäkuva
Lisäkuva

Hotellin alueella oli nähty aikaisemmin harjalintu (Upupa epops / Hoopoe). Tuli se lopulta meidänkin katsottavaksi. Parempaa poseerausta ei voi odottaa.

harjalintu

Lintu istui kivellä minuuttitolkulla ja pääsin myös kuulemaan sen uputusta. Hiljainen on ääni. Pari lisäkuvaa tästäkin:
Lisäkuva
Lisäkuva

Papukaijoja näkyi kerran noin seitsemän linnun lentävä parvi ja kerran tämä, kauluskaija (Psittacula krameri / Rose-ringed Parakeet).

kauluskaija

Lintu piti ensin meteliä jossain pensasaidan takana ja lensi sitten lähipuihin jatkaen laulua tai mitä se sitten onkaan. Kova on ääni.
Lisäkuva

Hotellialueen kiusankappale oli turkinkyyhky (Streptopelia decaocto / Col­la­red Dove). Ne käyttäytivät kuten pulut Suomessa. Oli siellä yksi tavallista vaaleampi turkinkyyhky. Ja tietenkin oli puluja (Columba livia / Domestic Dove). Ne jätin kuvaamatta.

Saarelle on ko­tiu­tu­nut myös saharanturturikyyhky (Streptopelia roseogrisea / African Collared Dove), joka on hieman pienempi ja kirjavampi. Ainakin karkulaisista (naurukyyhky) on kehittynyt vahva kanta, mutta myös luonnonvaraisesti tulleita ja niiden jälkeläisiä saattaa olla.

saharanturturikyyhky

Niitä näkyi varmuudella vain yksi. Onneksi vierellä oli turkinkyyhky, joten kokoeronkin pystyi toteamaan.
Lisäkuva

Yleisin varpuslintu oli pensasvarpunen (Pas­ser hispaniolensis / Spanish Sparrow).

pensasvarpunen

Niitä oli valtavasti hotellirakennuksen lähellä ja avoimissa tiloissa.
Lisäkuvassa naaras.

Ensin tuntui siltä, ettei tiltaltteja ole ollenkaan. Lopulta löytyi yksi kanariantiltaltti (Phylloscopus canariensis / Canary Islands Chiffchaff).

kanariantiltaltti

Kanarialaisella on vaaleat jalat. Löytyi tiltaltteja lopulta jonkin verran, myös tummajalkaisia. Lajin jätän määrittämättä, paitsi...

Oli siellä yksi (varmuudella) iberiantiltaltti (Phylloscopus ibericus / Iberian Chiff­chaff). Ne näyttävät aika lailla tiltaltilta, mutta tämä oli laulava koiras, eikä laulusta voi erehtyä.

Ainoa näkemäni rastas oli mustarastas (Turdus merula / Blackbird). Niitä oli paljon ja äänekkäitä.

Oli siellä tämäkin, pieni mustakottaraisen (Sturnus unicolor / Spotless Starling) poikanen.

kottarainen

Se kerjäsi ruokaa emoltaan, jota en koskaan nähnyt.
Lisäkuva

Kun vielä mainitaan madeirankiitäjä (Apus unicolor / Plain Swift), on kaikki tunnistetut lajit kerrottu. Jos joku kaipaa listalle kanarianhemppoa, niin ... en nähnyt kertaakaan.

Kun ei pääse hotellin ulkopuolelle ja pitkästyttää, tulee kuvattua vaikka seiniä. Lopultakin sain varmana pitämäni määrityksen Eupithecia ultimaria.

pikkumittari Kanarialta

Jos voit auttaa tunnistamisessa, löydät virheitä tai muuten haluat kommen­toi­da, lähetä sähköpostia osoitteella pekka.sarvelanetti.fi (roskapostin välttämiseksi osoite on muunnettu siten, ettei­vät urkkijaohjelmat löydä sitä ainakaan helposti. Älä siis kopioi osoitetta, vaan kirjoita itse).