LINTUKIRJA

Muita dokumentteja
Ulkomailla kuvatut



Meloneras, Gran Canaria 11.2.2024. - 18.2.2024


Tässä on kerrottu linnuista, joita on nähty Gran Canarian saarella 11.2. - 18.2.2024. Koska kokemukseni alueen linnuista on vähäistä, on esitettyihin määrityksiin suhtauduttava varauksellisesti.

Matka ei ollut varsinaisesti linturetki, eikä mukana ollut lainkaan optiikkaa. Kaikki kuvat on otettu taskukameralla.

This is a description of birds seen in Gran Canaria island 11.2. - 18.2.2024. Since I have only a little experience about birds in the area or nearby, one should be cautioned about the species named. Note that some of names are proposals, not identification.

The purpose was not actually birding. All pictures are taken with a pocket camera. I will appreciate any identification help. My e-mail address is pekka.sarvelanetti.fi (do not copy, but write).

I am sorry that the text is not available in English, except the bird names in parenthesis. See also black links below for pictures.

kapustahaikara


Heti alkuun täytyy tunnustaa, jotain, mitä en ole koskaan tehnyt ulkomailla. Kävin lintupaikalla. Eikä millä tahansa, vaan Gran Canarian ehkä tunnetuimmalla (La Charca de Maspalomas). On se melko hulppea lintulavaksi. No, kaikenlaisia turisteja varten se on olemassa. Alueella on iso vesiallas, itse asiassa useimmiten kuivana olevan joen suu. Yhteyttä mereen ei ole, vaan välissä on hiekkavalli. Altaan reunaa kiertää katu ja leveä jalkakäytävä.

Itse asiassa kävin aika monta kertaa. Lava oli reitillä hiekkarannalta hotellille, ja matkaa hotelliin oli noin 300 metriä. Löytyihän sieltä kaikenlaista, jopa yllättävää. Jos tarkkaan muistelee, olen käynyt altaalla ennenkin (12 vuotta sitten). En vain tiennyt, että se on lintupaikka. Vaikka löytyihän sieltä silloin saaren ensimmäinen flamingo.

Kapusta­haikaroita (Platalea leucorodia / Eurasian Spoonbill) altaalla oli 6 - 7 linnun parvi joka päivä. Rauhallisina ne työnsivät nokkaa veteen, vaikka ihmisiä kulki alle 10 metrin etäisyydellä.

Silkki­haikara (Egretta garzetta / Little Egret) oli ensimmäinen löytynyt lintu altaalta. Sitä taitaa olla mahdoton vält­tää näillä rannoilla.

lehmähaikara

Perjantaina olimme lähdössä taas hiekkarannalle, kun hotellin ja rannan välisellä nurmikolla (n. 50 m) käveli kolmas valkoinen haikara. Tällä kertaa lehmä­haikara (Bubulcus ibis / Cattle Egret).

Haikaroista näkyi vielä harmaa­haikara (Ardea cinerea / Grey Heron).

Liejukanoja (Gallinula chloropus / Moorhen) altaalla asusti aika monta. Ei niitä laskemaan pystynyt, kun sieltä täältä pullahti yksilöitä näkyviin ja katosi.

Altaan ehkä yllättävin laji oli luhtahuitti (Porzana porzana / Spotted Crake). Se nousi yllättäen esille vesikasvien seasta ja kamera oli valmiina (mikä yllätti minutkin).







pitkäjalka
Toinen yllätys oli pitkäjalka (Himantopus himantopus / Black-winged Stilt). Ensin niitä näkyi yksi. Toisina päivinä jopa viiden linnun parvia. Aina kuitenkin vähintään yksi lintu.

Altaalla näkyi seuraavat kahlaajat:

Suokukko (Calidris pugnax / Ruff)
Valkoviklo (Tringa nebularia / Greenshank)
Rantasipi (Actitis hypoleucos / Common Sandpiper) - Vaikka on tuo naama epäilyttävän näköinen. Tässä tavallisemman näköinen rantasipi.
Pikkukuovi (Numenius phaeopus / Whimbrel)
Pikkutylli (Charadrius dubius / Little Ringed Plover)
Tylli (Charadrius hiaticula / Great Ringed Plover)

Merenrantakivikossa lisäksi pulmussirrejä (Calidris alba / Sanderling) noin 50 linnun parvi.

Kerran luulin näkeväni mustajalkatyllin ja metsäviklon, mutta saatoin nähdä väärinkin. Molemmat ovat altaan vakiolajeja.

kesykyyhky

Seuraavaksi ihmetellään pulua (Columba livia / Domestic Dove). Kaksi tämännäköistä löytyi altaan liepeiltä.

Ensin kiinnittyi huomio nokkaan. Se on huomattavan pitkä ja tukeva verrattuna tavalliseen puluun. Nokkakyhmy on suuri, ei ole valkoinen ja sijaitsee kaukana nokan tyvestä. Värityskään ei ole aivan tavallista valkoista pulua, varsinkaan päässä ja kaulassa, mm. musta rengas silmän ympärillä. Kooltaan ne olivat tavallista pulua pienemmät.

Jotenkin tuntuu, että nämä ovat ehkä jalostettuja kirjekyyhkyjä. Toivottavasti joku osaa kertoa tarkemmin.

Tavallisia puluja oli paljon, lisäksi jonkin verran turkinkyyhkyjä (Streptopelia decaocto / Collared Dove) ja muutama saharanturturikyyhky (Streptopelia roseogrisea / African Collared Dove).




munkkiaratti

Papukaijoista munkkiaratteja (Myiopsitta monachus / Monk Parakeet) oli isoja parvia. Kävivät syömässä altaan reunalla. Toisesta papukaijalajista (kauluskaija) en saanut varmaa havaintoa.

Toinen kirjava lintu oli harjalintu (Upupa epops / Hoopoe). Niitä näkyi silloin tällöin nurmikoilla.

Lokkeja ei ollut kovinkaan paljoa. Tunnistettu vain etelänharmaalokki (Larus michahellis / Yellow-legged Gull).

Petoja näkyi yksi, hiirihaukka (Buteo buteo / Common Buzzard). Se lensi rannan suuntaisesti ohitse.

Kiitäjiä näkyi muutamia joka päivä. Valtaosa oli madeirankiitäjiä (Apus unicolor / Plain Swift). Saattoi olla muitakin.




kanarianhemppo

Lähtöpäivänä näkyi lopultakin Kanariansaarten oma laji, kanarianhemppo (Serinus canaria / Island Canary). Niitä oli muutama, ja söivät kuvassa olevasta kukasta jotain.

Afrikansinitiaisen (Cyanistes teneriffae / African Blue Tit) näin ensin saaren luoteisosassa, mutta kuviin se ei jäänyt. Toisen kerran La Charca'n reunalla, josta oheinen kuva. Kyllä siitä lajin voi kuvitella.

Muita varpuslintuja olivat pensasvarpunen (Passer hispaniolensis / Spanish Sparrow ) ja mustarastas (Turdus merula / Blackbird ).

Vesilntuja näkyi kaksi (lajia). Toinen jäi tunnistamatta ja toinen oli ruostesorsa (Tadorna ferruginea / Ruddy Shelduck). Tämä pari näkyi pari kertaa altaalla.

Tunnistamatta jäi monia, mutta minkäänlaista kuvaa en monesta saanut. Näistä on niin huonot kuvat, etten paljoa odota.





Neljän vuoden takaiseen verrattuna lintuja tuntui olevan vähemmän. Silloin en päässyt hotellin ulkopuolelle, joten altaan tilanteesta en tiedä. Mutta hotellialue suorastaan kuhisi erilaisia lintuja, kuten eri tiltaltteja, turkinkyyhkyjä, vahanokkia ja muita pikkulintuja. Nyt näkyi lähinnä puluja, muutama turkinkyyhky, yksittäisiä saharanturturikyyhkyjä, harjalintu pari kertaa, pensasvarpusia ja mustarastaita.

Lopuksi vielä kuva lintulavasta.
pikkumittari Kanarialta

Jos voit auttaa tunnistamisessa, löydät virheitä tai muuten haluat kommen­toi­da, lähetä sähköpostia osoitteella pekka.sarvelanetti.fi (roskapostin välttämiseksi osoite on muunnettu siten, ettei­vät urkkijaohjelmat löydä sitä ainakaan helposti. Älä siis kopioi osoitetta, vaan kirjoita itse).