LINTUKIRJA

Muita dokumentteja

Lajilista
Aakkosellinen lajilista



Jurmo, 25.11.2016 - 28.11.2016





Perjantai 25.11.2016

Yhteysaluksen aikataulut ovat muuttuneet ja päätimme lähteä perjantaina ja palata maanantaina. Perjantaina lähtöaika on 18:15, joten lintujen katselua ei voinut ajatellakaan. Asemalle tulivat Arton ja minun lisäksi Petri J. Vainio, Jouni Karppinen ja Visa Kuusikallio. Asemalla oli ennestään Mikko Ylitalo.

merisirri

Lauantai 26.11.2016

Tähän aikaan vuodesta ei aamuvakiota ole, ja aurinkokin nousee myöhään. Niinpä ennen 9:00 ei ole asiaa maastoon - ainakaan, jos tarkoituksena on lintujen havainnointi. Mikko lähti asemalta.

Ensimmäiseksi suunnistimme länteen. He­ti nummen länsipäässä lenteli nuori muuttohaukka. Istui se pari kertaa ki­vil­lekin.

Lännen suunnan kiinnostuksen kohde oli kuitenkin merisirrit. Käveltyämme Hei­nä­saaren toiseen päähän lensi ensin yksi sirri ohitsemme. Sen jälkeen ilmestyi pie­nehkö parvi ja laskeutui aivan viereem­me. Pieniä parvia tuli lisää ja kaikkiaan lintuja oli yli 70. Lähimmillään ne olivat noin kahden metrin päässä.

Sää oli koko ajan harmaa ja tuulinen, mikä näkyy myös Eivorin kallistuneena asentona.

Eivor

helmiyökkönen

Muuttohaukkaa lukuunottamatta lintulajisto oli varsin tavanomainen. Joutsenia oli kohtuul­li­sesti (sekä kyhmy- että laulu-), samoin sini­sorsia. Tukkasotkia oli viitisensataa, telkkiä pari sataa ja samassa parvessa oli muutama lapasotka. Enimmäkseen ne olivat naaraita, mutta muutama koiraskin oli joukossa.

Naurulokkeja löytyi 8, kuten myös harmaa­lok­keja. Kalalokkeja oli hieman enemmän. Ret­ken ainoa merilokkikin sattui näkökenttään. Yhden riskilän löysimme kauempaa mereltä.

Petri haki illempana hyönteispyydykset maas­tosta. Niistä löytyi elävänä kuvan helmi­yökkönen (Eupsilia transversa).

Ilta tuli aikaisin ja auringonlasku oli melko komea.

auringonlasku

kalalokki
Sunnuntai 27.11.2016

Sunnuntai oli vielä tuulisempi päivä, enimmillään 20 m/s. Kalalokit tuntuivat nauttivan. Kuva on länsiriutan kärjestä.

Pohjoisen tuulen vuoksi mietimme pitkään, minne kannattaisi mennä. Lähdimme sitten kaikkein tuulisimmalle alueelle, länteen. Arton tekosyynä oli Heinäsaarestä löytynyt, kadoksissa ollut talikko, joka tuotiin asemalle.

Jo eilen näyttäytynyt tuulihaukka seilaili niityn yläpuolella, mutta kovasta tuulesta johtuen se ei pysynyt paikallaan kuvaa varten, vaan liikkui lekutellessaankin laajasti.

Aallokkoa on vaikea kuvata siten, että se oikeasti näkyy. Kuvasta voi saada viitteitä tuulen voimakkuudesta.

Etelälahdella oli noin 450 vesilinnun parvi, valtaosa tukkasotkia. Lapasotkia löysimme 15 ja telkkiä noin 50.

Joutsenia päivän aikana löytyi yli 70, joista vain yksi oli laulujoutsen. Lisäksi saaren yli muutti 60 kanadanhanhen parvi.














merisirri

Kävellessämme länsiriuttaa tulivat ensimmäiset merisirrit näkyviin: Viiden sirrin parvi tuli Heinäsaaren suunnasta ja laskeutui eteemme rantaan. Tällä kertaa suojan puolelle, mikä osaltaan kertoo jotain tuulen voimasta. Hetkeä myöhemmin nousi vähintään sadan merisirrin parvi Haahkasaaren takaa ja laskeutui samantien. Hieman myöhemmin tuli vielä yksinäinen merisirri Heinäsaaren yli, sekin suojan puolelle.

Haahkasaaren ja länsiriutan välillä pyörähti kuovi Arton kiikariin. Vaikka olin vain muutaman metrin päässä, en ehtinyt näkemään.

Kun tiedossamme oli, että Jurmossa on nähty viime päivinä myös isosirri, kävin vielä katsomassa Heinäsaaren rannan, missä myöhäisiä isosirrejä on ennenkin nähty. Siellä se oli nytkin, ja lensi Haahkasaareen.
kottarainen
Palasimme asemalle, söimme välipalaa, kuvasin huonolla menestyksellä pihan lintuja, mm. viherpeippo ja lähdimme katselemaan lepikkoa.

Lepikko oli täysin tyhjä, ei ainoatakaan lintua. Tai oli siellä yksi, mutta jäi tunnistamatta. Hippiäistä epäilin.

Palatessamme tuli rakeita vaakasuoraan, onneksi ei kauaa. Maahan niitä jäi, ja näkyvät myös viereisessä kuvassa kottaraisen takana.

Asemalla meitä odotti uusi retkilaji, kottarainen. Muita pihalajeja olivat rautiainen, peippo, punatulkku, sini- ja talitiainen sekä viherpeippo.

Päivän aikana löytyi 33 lajia (eilen 34).

Petri ja Visa lähtivät kotiin.




merikotka
Maanantai 28.11.2016

Emme vielä olleet käyneet idässä, joten lähdimme sinne. Ei olisi kannattanut. Lintuja oli vähän ja nekin tavallisia.Laulujoutsenperhe siellä sentään oli, kaksi aikuista ja viisi poikasta.

Tuulihaukka oli harjulla, ja kottarainen pihan kata­jassa.

Koska oli lähtöpäivä, oli myös siivouspäivä. Siivo­tes­sa löytyi eteisen lattialta puolukka­piilo­yökkönen (Conistra vaccinii).

Huomasimme jossain vaiheessa, että Eivor menee Utöhön, viipyy tunnin ja tulee samana päivänä takaisin. Hetken harkittuamme päätimme käväistä sielläkin.

Odotellessamme laivaa tuli idästä merikotka ja jäi istumaan vastapäiseen saareen. Jonkin ajan kuluttua se yritti saalistaa telkkää satama-altaasta. Telkkä sukelteli koko ajan, eikä päätynyt kotkan ruoaksi.

Samaan aikaan merikotkan kanssa kauem­pa­na merimerkin päällä istui merimetso.

Utössä käynti ei antanut juuri mitään. Lintuja ei näkynyt, pulmunen (Jurmossa) jäi näkemättä, mutta näkyi säiliöalus Ekfjord.

Eivor