LINTUKIRJA

Muita dokumentteja

Lajilista
Aakkosellinen lajilista




Jurmo, 14.12.2017 - 17.12.2017




merikotka Keskiviikko 4.12.2019

Laiva lähti Pärnäisistä 11:10. Alkumatkan oles­kelimme kannella katselemassa lintuja

Lintuja oli jonkin verran, tosin melko tavallisia: telkkiä, isokoskeloita, kyhmyjoutsenia, pari tuk­ka­koskeloa ja muutama merikotka. Ja tietenkin lokkeja (kala-). Kuvan kotkalla savu nousee päästä sen istahdettua puuhun Aspössä. No, savu on lentokoneen jälki, joka osui sopivasti. Kuva on otettu liikkuvasta laivasta.

Veimme tavaramme asemalle, joka oli tyhjä ja saimme olla Arton kanssa kahdestaan. Noin aa­mu­toimien kannalta varsin mukavaa. Koska oli vielä hetken valoisaa, emme jääneet syömään tai muutenkaan järjestelemään olemista, vaan lähdimme Sorgenille. Paljon muualle emme eh­ti­neetkään, sillä hämärä painoi päälle.

Lajeissa ei ole mitään mainittavaa. Asema­lo­mak­keelle saimme 14 lajia.









Tältä näytti ilta-aurinko meidän palatessamme maastosta (vaikka ei siinä aurinkoa näy).
ilta Jurmossa


kyhmyjoutsen Torstai 5.12.2019

Aamiaiselle oli riittävästi (ja vähän enem­män­kin) aikaa. Maastoon pääsimme yhdek­sän maissa. Norjalaisten sääennuste lupasi osalle päivää "oikheen friski tuuli" ja välillä "hirmu friski tuuli", Sadetta ei sentään ollut luvassa. Ja todellakin, tuuli oli kovaa. Kaukoputkesta piti pitää kiinni koko ajan, muuten se olisi kaatunut.

Koska valoisaa aikaa ei ole kovin paljoa, varustimme eväät mukaan ja lähdimme länteen. Katselu ei ollut helppoa, sillä putki ei pysynyt vakaana ja aallokko peitti paljon. Digiskouppaus oli lähes mahdotonta, kun samaan aikaan piti pitää kiinni putken jalustasta. Tuo kyhmyjoutsenkin on keski­vii­kol­ta.

Vesilinnuista valtalajit olivat tietenkin kyh­my­joutsen, sinisorsa ja telkkä.

merisirri Ajankohtaan nähden harvinaisempaa oli ja Tiiran etusivulle päätyi viisi haapanaa. Myös kaksi lapasotkaa ui lahdella.

Ensimmäiset merisirrit (5) löytyivät Länsi­lahden pohjukasta. Jostain ne tulivat ja las­keu­tuivat meidän eteen n. 6 metrin päähän. Merisirrejä oli pienissä parvissa pitkin Länsi­riuttaa ja Heinäsaarta. Yhteensä laskimme 54 lintua. Suurin parvi oli vain 18 lintua. Kuvasta näkee, millaisessa säässä me olimme.

Saarella pitkään oleilleet isosirritkin (2) näyt­täy­tyivät hetken Länsiriutan kärjen ja Hei­nä­saaren pohjoispuolen laguunissa.

Mainitaan vielä 10 naurulokkia. Kaikkiaan 19 lajia.



kottarainen
Perjantai 6.12.2019 (itsenäisyyspäivä)

Sääennuste ei luvannut hyvää. Tuuli oli lähes eilisissä likemissa, mutta lisäksi luvassa oli sadetta lähes koko päivän. Pieni tauko oli luvassa puolenpäivän jälkeen. Siltähän se näytti heti aamusta.

Kun Arto oli saanut munat melkein paistettua, järjesti Caruna lisää mukavuuksia. Sähköt katkesivat.

Siinä pimeässä me laittelimme palovaroittimia eri huoneisiin. Tai siis Arto laittoi ja minä ojentelin ruuveja ja työkaluja. Netistä löytyi aika-arvio sähkövian korjaukselle, klo 11:00. Minuu­til­leen tuolla hetkellä sähköt palasivat.

Sateen jatkuessa suoritimme ansiokasta havainnointia aseman sisällä. Tulihan siinä 7 lajia, mukana mm. peippo ja järripeippo.

Itsenäisyyspäivä Jurmossa Noin 12:45 sade taukosi ja tut­ka ennusti n. puolentoista tun­nin taukoa. Pääsimme sittenkin maastoon. Menimme nummen yli melkein Eteläriutan tyvelle, sieltä Sorgenille ja sitten ase­malle. Kun pääsimme portille, sade alkoi uudestaan ja jatkui koko päivän.

Tarkkailumenetelmä osoittautui hyväksi. Saimme kasaan enem­män lajeja kuin eilen (21), mm. teeri, puukiipijä ja kot­ta­rainen.

Aivan varovasti juhlistimme iltasella itsenäisyyspäivää, mm. käymällä saunassa. Asemalle tuli Kai Piikkilä.







Lauantai 7.12.2019

Laiva lähtee noin 9:30. Ei siinä ole aikaa juuri muuhun kuin aamupalaan ja siivoukseen. Tihkusateessa tallustelimme satamaan, missä noteerasimme sen verran lajeja, että esiinnymme päivän lomakkeella. Lounaan nautimme laivalla. Nimenomaan nautimme, sillä ateria oli todella erinomainen.

Korppoon saaristoa