LINTUKIRJA

Muita dokumentteja

Lajilista
Aakkosellinen lajilista


Jurmo 20. - 23.4.2006



Lintulajien kuvaamista Jurmon retkellä.

20.4.2006

Retki Jurmoon alkoi sateessa ja laivamatkalla satoi jopa räntää ja vielä vaakasuoraan. Laivasta ei pahemmin katseltu lintuja, mutta Nötön kohdalla iso alliparvi sekä paljon haahkoja huomattiin. Sade kuitenkin laantui ja ollessamme asemalla, kahvinkeiton jälkeen, loppui kokonaan.

Heti asemalla sain kuvattua rautiaisen. Valitettavasti se näytti vain edustavamman puolensa. Kuitenkin, se on ensimmäinen kuva rautiaisesta. Aseman ympärillä hyppeli myös muita lintuja, kuten laulurastaita ja mustaleppälintuja, mutta kuvaa niitä ei saanut.

Matka jatkui itäreitille, ja sieltä sai jonkinlaisen kuvan tuulihaukasta, mutta valoa oli vähän ja kuva jäi epäselväksi.



Itäreitillä oli hiljaista, mutta sitten lähti lentoon suopöllö. Se laskeutui hieman kauemmaksi, ja lähdimme perään. Se karkasi uudestaan ja laskeutui vielä kauemmas. Tällä kertaa löysin sen kivikosta ja tietenkin yritin kuvata. Oli hämärää ja sumua, enkä edes uskonut, että kuvassa näkyisi mitään. Jotain kuitenkin näkyi, ja se oli ensimmäinen kuva suopöllöstä.


21.4.2006

Aamuvakion jälkeen yritin ensimmäiseksi kuvata laulurastasta aseman yläpuolella. Tällainen siitä tuli. Muitakin lajeja näkyi, mutta eivät tarttuneet kuvaan - paitsi punarinta selkäpuolelta.


Matkalla länsireitille kuviin osui mm. punarinta ja merihanhi. Lisäksi nähtiin kivitaskuja ja muita pikkulintuja sekä merikotka. Punarintoja saarella oli paljon.



Seuraavaksi tielle osuikin jotain oudompaa. Pienikoinen kotka, joka oli varsin outo myös väritykseltään (ainakin jos Lintuopasta on uskominen). Pyrstön muoto oli kuin kiljukotkilla - lyhyt ja vain vähän kaareva.

Myöhemmin se vahvistettiin merikotkaksi, vaikka ei se tyypillinen merikotka ollut.





Reitillä ei paljon kuvattu. Tai ei ainakaan saatu minkääntasoisia kuvia. Reitin ainoa suosirri jäi kuitenkin kuvaan yhdessä tyllin kanssa.



Itäreitille mennessä löytyi mustapäätasku (koiras) klo 15:20. Lintu herätti huomiota erittäin runsailla valkeilla kohdilla. Mutta se katosi männikköön. Uskoin kuitenkin löytäväni sen paluumatkalla, joten emme jääneet odottelemaan. Itäreitti oli taaskin hiljainen. Kuviin jäi parvi meriharakoita.



Paluumatkalla mustapäätasku löytyi samasta paikasta ja räpsinkin ison joukon kuvia. Asemalla katselin kuvat tavalliseen tapaan, tarkoituksena poistaa heikot, jotta kortille mahtuisi enemmän. Mustapäätasku löytyi vain yhdestä kuvasta ja sekin takaapäin ja epäterävänä. Ei auttanut muu kuin lähteä uudestaan (18:00). Tällä kertaa sain joukon kuvia, jotka kamerassa näyttivät hyviltä. Lintuoppaan mukaan alalaji oli maurus ilman epäilystä. Kotona, kun kuvat oli siirretty tietokoneelle, valkeasta yläperästä löytyi tummia täpliä (näkyy tässäkin kuvassa), jotka eivät sovi maurukseen. Alalajia en itse pysty määrittämään. Rariteettikomitea (RK) on todennut sen olevan rubicola/hibernans-alalajia.


22.4.2006

Aamuvakion aikan sain kuvattua kulorastaan ensimmäistä kertaa vapaana. Toinen rastas vähän myöhemmin oli sepelrastas, jonka näin vasta toisen kerran.

Aamuvakion jälkeen ennen länsireitille lähtöä sain kuvattua mustavariksen aseman edustan niityltä. Reitillä ainoastaan jollain lailla onnistui punakuirin kuvaaminen.



Heti reitin päättymisen jälkeen näyttäytyi mustaleppälintu samassa paikassa kuin edellisenä päivänä. Pari kuvaa onnistui.

Loppupäivällä (15:00) löytyi Sorgenilta tiltalttien ja pajulinnun seurasta pikkusirkku. Heikko kuva tiltaltista Sorgenilla ja jonkinmoinen järripeiposta myöhemmin asemalla. Harmittamaan jäi se, että pikkusirkusta ei ehtinyt ottaa minkäänlaista kuvaa, kun ajattelin ilmoittaa ensin toisille. Puhelun aikana se katosi. Ei löytynyt myöhemmin, vaikka isolla porukalla etsittiin.


23.4.2006

Aamulla lähdin takaisin Sorgenille ajatellen mahdollisuutta nähdä pikkusirkku uudestaan ja jopa kuvata. Pikkusirkkua ei näkynyt, mutta kuviin tarttui ristisorsa (vas.), tukkakoskelo ja haahka. Samaten ensimmäistä kertaa onnistui kuvata luonnossa hippiäinen (oik.).



Laivaa odotellessa kuvasin vielä merimetsoja. Sain myös jonkinlaisen kuva allista, joka kelpaa talletettavaksi vain siksi, että parempaakaan kuvaa ei ole.



Eräänlaisena loppuhuipennuksena kolme kurkea lensi sataman yli ja laskeutui Länsiriutalle. Laskeuduttuaan ne nousivat riutan päälle ja olivat hetken riutan päällä taivasta vasten - valitettavan kaukana. Silti sekin kuva on kohtalainen.



Sää Jurmossa oli tyypillinen (minun kokemuksen mukaan), lukuunottamatta menopäivää. Aurinko paistoi ja tuuli oli ajoittan yli 10 m/s. Lämpöä oli päivällä muutama aste ja yöllä oli pakkasta.

Vaikka kuvat ovatkin vähintään samaa luokkaa kuin syksyllä, voi niiden laatua välillä otettuihin kuviin verrattuna pitää enintään tyydyttävänä. Havaintomielessä matka oli erinomainen: 88 lajia, joista kaksi paluumatkalla ja 30 vuodenpinnaa. Uusia lajeja sain kuvattua 6 ja tälle vuodelle 23. Kaikkiaan lajeja on kuvissa 27, jos taustalla olleita poisleikattuja lokkeja ei lasketa.

Retken lajilista on seuraava:

Kyhmyjoutsen Härkälintu Merikihu Laulurastas
Laulujoutsen Mustakurkku-uikku Naurulokki Punakylkirastas
Metsähanhi Merimetso Kalalokki Kulorastas
Merihanhi Merikotka Harmaalokki Tiltaltti
Valkoposkihanhi Sinisuohaukka Merilokki Pajulintu
Ristisorsa Varpushaukka Riskilä Hippiäinen
Haapana Piekana Sepelkyyhky Talitiainen
Tavi Tuulihaukka Suopöllö Naakka
Sinisorsa Nokikana Käpytikka Mustavaris
Lapasorsa Kurki Kiuru Varis
Tukkasotka Meriharakka Niittykirvinen Korppi
Lapasotka Pikkutylli Luotokirvinen Kottarainen
Haahka Tylli Västäräkki Peippo
Alli Kapustarinta (ääni) Peukaloinen Järripeippo
Mustalintu Töyhtöhyyppä Rautiainen Viherpeippo
Pilkkasiipi Suosirri Punarinta Vihervarpunen
Telkkä Taivaanvuohi Mustaleppälintu Urpiainen
Uivelo Lehtokurppa Mustapäätasku Kirjosiipikäpylintu (ääni)
Tukkakoskelo Punakuiri Kivitasku Punatulkku
Isokoskelo Kuovi Sepelrastas Keltasirkku
Kuikka Punajalkaviklo Mustarastas Pikkusirkku
Silkkiuikku Metsäviklo Räkättirastas Pajusirkku