LINTUKIRJA

Kuusamo 2006
Kuusamo 2007
Kuusamo 2009
Kuusamo 2010
Kuusamo 2011
Kuusamo 2012
Kuusamo 2013
Kuusamo 2014
Kuusamo 2015

Muita dokumentteja

Lajilista
Aakkosellinen lajilista


Kuusamo, 16.6. - 19.6.2016


Nuotittomat 2016

Sattuipa sitten sekin ihme, että Nuotittomat osallistuivat Lintu­mara­to­niin täsmälleen samalla joukkueella kuin edellisenä vuonna. Tämä olikin kymmenes kerta ja ensimmäisestä kerrasta oli kymmenen vuotta Kuusamon Lintumaratonilla. Jouk­kuees­sa olivat Arto Kalliola, Pekka Sarvela, Jari Kårlund, Petri Laine ja Hannu Ali-Eskola. Joukkueessa on tälläkin kertaa viisi jäsentä, mistä seuraa se, että jokaisen linnun ha­vait­sijoita pitää olla neljä.Ennen kisaa

Tänä vuonna Jari halusi tutkailla paikkoja etukäteen, jopa kahden päivän ajan. Tosin siitä meni osa aloituskokoukseen. Muut saapuivat Kuusamoon torstai-iltana.


paksujalka
Harvinaisuuksia

Kuusamoon oli ilmestynyt jo toukokuussa paksu­jal­ka, joka viihtyi Kantokylässä kisan alkuun ja vie­lä kisan aikanakin. Jari oli katsonut sen jo aiemmin, me muut päätimme katsoa sen torstai-iltana. Siihen oli kaksi syytä. Useimmille meistä se oli elä­män­pinna ja elämänpinnan kohdalla vietetään enem­män aikaa kuin pelkän havainnon kirjaaminen. Toinen syy on täsmällisen paikan löytäminen, jotta kisassa siihen ei kuluisi aikaa. Hyvin kävi, eli lintu löytyi helposti maatilan väen avustuksella.

Toinen harvinaisuus oli viiriäinen, joka oli ollut paikalla pari päivää Teerisuolla. Olimme matkalla Ollinsuolle, kun tuli Lintutiedotuksen ilmoitus linnun ahkerasta ääntelystä tien vierellä. Matkaa tulisi kuu­si kilo­met­riä suuntaansa, joten päätimme yrittää. Lintu löytyi heti, ja paluumatkalla näimme myös tuulihaukan. Toki myöhemmin näimme toi­senkin.

Kolmas harvinaisuus oli pikkukultarinta. Se oli kuitenkin niin kaukana meistä, ettemme katsoneet asialliseksi yrittää sen löytymistä.


pensastasku
Peruslajeja 1

Kuusamon kisan peruslajit on jaettu kolmeen ryh­mään. Ensimmäiseen kuuluu 70 lajia, toiseen ja kolmanteen 20 lajia kumpaankin. Ensimmäisen ryhmän lajeista meiltä puuttui viisi: sääksi, tylli, mustaviklo, kesykyyhky ja kirjosieppo. Kolme ensimmäistä ymmärtää ja pulukin oli kohtalaisen vaikea (puuttui jopa voittajilta). Kirjosieppo puuttui vain meiltä. Kuviin jäi esimerkiksi pilkkasiipi.

Vastaavasti meillä oli teeri, joka puolestaan puuttui monilta. Yksi teeri oli jopa kämpän edessä tien toi­sella puolen. Monena vuonna poissa ollut tukka­kos­kelo löytyi tänä vuonna Kitkan kalasatamasta. Muista ykkösryhmän lajeista puutteita muilla oli ainakin urpiaisen (Ollinsuo) kohdalla. Muutenkin ryhmä oli tavallista vaikeampi, ja moni joukkue jäi 64 - 66 lajin tasolle meidän tapaan.

kuukkeli
Peruslajeja 2-3

Näiden ryhmien lajeista saimme ko­koon 20 eli tasan puolet. Ja kum­mas­sa­kin ryhmässä 10, eli ryhmit­täin­kin puolet. Eniten kirpaisee ka­pus­ta­rinta. Niitä piti olla mullos­pel­loil­la. Me katsoimme tarkkaan ainakin parikymmentä mullospeltoa, emme­kä löytäneet ainoatakaan kapusta­rin­taa.

Kaksi lajia on tullut joka vuosi: met­sä­viklo ja lehtokurppa. Myös tuu­li­haukka ja kurki kuuluisivat meidän kokemuksen perusteella ykkös­ryh­mään.

Sorsaosastolla meni hyvin. Kaikki pe­rus­sorsat saimme, myös vai­keam­mat jouhisorsan (Vihtasalmi), lapa­sor­san (Antinperä) ja heinätavin (Säy­nä­jä­järvi). Muista lajeista mai­nit­ta­koon kuukkeli ja pohjansirkku Ol­lin­suolta, merikotka Lakki­sal­melta sekä suopöllö ja metso Ala-Vuotun­gista.


ampuhaukka
Huutolajeja

Huutolajeja koko kisassa havaittiin 46 (mukaanlukien paksujalka sekä yhden joukkueen näkemä pikku­kil­ju­kotka). Näitä ei kisassa ole koskaan nähty aikai­sem­min.

Meidän joukkueella huutolajeja oli 13. Näistä paksujalka ja viiriäinen on mainittu jo. Huutolajien keräämisen aloitimme Oulankajoen pohjoispuoleta, missä lauloivat sekä mustapääkerttu että tiltaltti.

Seuraavaksi saimme muuttohaukan Rukalta ja var­mistuksen myöhemmin Lakkisal­mel­ta. Lakkisalmelta saimme myös aikaisempien vuosien kiusaajalajin, kaakkurin (vain yksi aikaisempi havainto kisassa, mutta enemmän kisan ulkopuolella kisamatkalla). Näi­den välissä saimme naakan kaatopaikalta. Perjantain aikana löysimme vielä pikkulepinkäisen Määttälän­vaa­ras­ta. Se taisi olla joukkueemme paras laji (vain yhdellä joukkueella meidän lisäksemme).

Lauantaina löysimme isokäpylinnun Ala-Vuotungista yrittäessämme pikkusirkkua. Sieltä menimme välillä Vapavaaraan lapinuunilinnun toivossa. Turhaan. Pa­la­tessamme Vuotungin tornille sieltä näkyi kuvan am­puhaukka kuivan kuusen latvassa. Hepojoelle teim­me mutkan ja saimme pensaskertun. Sieltä jat­koim­me Määttälänvaaraan ja matkalla huomasimme rus­ko­suo­haukan. Määttälänvaarassa pysähtelimme kuun­telemaan lintuja, ja yhdellä pysähdyksellä kuu­luikin lapinuunilinnun ääni. Se liikkui lehvistössä näkymättömissä ja loittoni hiljalleen.

maakotka Kisan kulku ja tulos

Kisaan oli ilmoittautunut 14 joukkuetta.

Me aloitimme kisan Oulangalta, maakotkan pesä­paikalta. Kun viereistä kuvaa katsoo tarkkaan, sieltä erot­taa poikasen. Yleensä se oli enemmän nä­ky­vissä, mutta jostain syystä se kuvaushetkellä pai­nautui alas.

Oulangan lajisto oli maakotkan (uusi kisalaji meille) lisäksi vähintään kohtuullista. Huutolajeista löytyivät myös mustapääkerttu ja tiltaltti. Tiltaltti tosin taisi olla jokaisella joukkueella, ja mekin kuulimme sitä ai­na­kin kolmessa paikassa.

Tänä vuonna me emme pitäneet nukkumataukoa, ja makkaraperunatkin jäivät väliin. Sen sijaan läm­mi­timme lihakeiton yöllä ruoaksi, mikä ajallisesti oli huomattavasti nopeampi ruokailu. Unen puutteen seurauksena puhti loppui kokonaan loppuajaksi. Tuloksia katsoessa ei nokosten väliinjättämisestä tainnut olla hyötyä.

Välillä odottelimme, katselimme ja kuvasimme poroja vesisateessa. Vettä ei onneksi tullut kovinkaan paljoa, vain muutamia lyhyitä kuuroja. Ennuste oli paljon pahempaa.Peruslajien suhteen tilanne oli lähes normaali, kolmosryhmän kohdalla jopa hieman parempi. Huutolajeja tuli 13, eli hieman viime vuosien tulosta alempi. Ässiä emme saaneet. Lopputulosta 98 sanoisin normitulokseksi - ei surkea, mutta ei hyväkään.

Tuntikertymät olivat seuraavat:

23, 38, 42, 46, 49, 54,
61, 67, 71, 75, 79, 82,
84, 85, 86, 87, 88, 88,
89, 92, 92, 95, 97, 98.

Sijoituksemme oli nytkin 13. eli emme olleet viimeisiä. Elämänpinnoja ker­tyi paksujalasta. Uusia kisalajeja saimme kolme (maakotka, viiriäinen ja paksujalka). Kisalajeja joukkueella on nyt 155. Jossitteluunkin jäi hieman aihetta. Ei kuitenkaan normaalia enempää. Kaksi lajia (pyy ja rautiainen) jäi kolmen havaitsijan varaan. Kaksi muuta (mustarastas ja punajalkaviklo) näyttäytyi vain yksille silmille. Ne katosivat heti näkemisen jälkeen, eikä ollut mitään mahdollisuutta saada niitä listalle.Kotiinpaluu


Jari ja Petri lähtivät toisella autolla ja aikoivat ajaa suoraan Turkuun tai ainakin sinne päin. Me muut lähdimme ajatuksena käydä pikkukultarintaa katsomassa sekä Liminganlahdella. Sen esti vesisade. Limingassa käynti jäi munkkikahveihin paikallisella huoltoasemalla.

Sen jälkeen jatkoimme matkaa ja ajattelimme pysähtyä Viitasaaren ABC:llä syömässä. Se toteutui vain puoliksi. Pysähdyimme kyllä, mutta syöminen siirtyi myöhemmäksi. Paikka oli sotkuinen ja väkeä oli paljon, enimmäkseen kassajonoissa. Jonotussysteemissä ei ollut mitään tolkkua ja noutopöydästä puuttui ruokia. Henkilökuntaa oli aivan liian vähän, jotta heillä olisi edes teoreettinen mahdollisuus pitää asiat kunnossa.
Seuraavassa kisan lajilista:

Laulujoutsen
Haapana
Tavi
Sinisorsa
Jouhisorsa
Heinätavi
Lapasorsa
Tukkasotka
Pilkkasiipi
Telkkä
Uivelo
Tukkakoskelo
Isokoskelo
Viiriäinen
Teeri
Metso
Kaakkuri
Kuikka
Härkälintu
Merikotka
Ruskosuohaukka
Maakotka
Tuulihaukka
Ampuhaukka
Muuttohaukka
Kurki
Paksujalka
Töyhtöhyyppä
Pikkukuovi
Kuovi
Rantasipi
Metsäviklo
Valkoviklo
Liro
Lehtokurppa
Taivaanvuohi
Kalatiira
Lapintiira
Pikkulokki
Naurulokki
Kalalokki
Selkälokki
Harmaalokki
Merilokki
Sepelkyyhky
Käki
Suopöllö
Tervapääsky
Palokärki
Käpytikka
Törmäpääsky
Haarapääsky
Räystäspääsky
Metsäkirvinen
Niittykirvinen
Keltavästäräkki
Västäräkki
Tilhi
Koskikara
Peukaloinen
Punarinta
Leppälintu
Pensastasku
Räkättirastas
Laulurastas
Punakylkirastas
Kulorastas
Ruokokerttunen
Pensaskerttu
Lehtokerttu
Mustapääkerttu
Lapinuunilintu
Pajulintu
Tiltaltti
Hippiäinen
Harmaasieppo
Sinitiainen
Talitiainen
Hömötiainen
Pikkulepinkäinen
Kuukkeli
Harakka
Naakka
Varis
Korppi
Varpunen
Peippo
Järripeippo
Viherpeippo
Vihervarpunen
Urpiainen
Pikkukäpylintu
Isokäpylintu
Punavarpunen
Punatulkku
Keltasirkku
Pohjansirkku
Pajusirkku

musta: peruslaji 1             (65/70)
sininen: peruslaji 2 tai 3   (20/40)
punainen: huutolaji           (13/46)