LINTUKIRJA

Kuusamo 2006
Kuusamo 2007
Kuusamo 2009
Kuusamo 2010
Kuusamo 2011
Kuusamo 2012
Kuusamo 2013
Kuusamo 2014
Kuusamo 2015
Kuusamo 2016
Kuusamo 2017
Kuusamo 2018

Muita dokumentteja

Lajilista
Aakkosellinen lajilista


Kuusamo, 8.6. - 16.6.2019






Nuotittomat osallistuivat Lintu­ma­ra­to­niin. Jouk­kuees­sa olivat Arto Kalliola, Pekka Sarvela, Jari Kår­lund, Petri Laine ja Hannu Ali-Es­ko­la. Tällä kertaa majoituimme Rukan ja viitostien länsipuolelle.

Nuotittomat 2019
Ennen kisaa


Helsingin Malmilla oli ollut pikku­kul­ta­rin­ta lähtöä edel­tä­vä­nä iltana. Tietysti yri­timme bongata sitä ja epäonnistuimme. Tämä oli ainakin neljäs kerta peräkkäin nimenomaan pikku­kulta­rin­nan kanssa. Ai­noas­taan en­sim­mäisellä kisareissulla 2006 se on onnis­tunut. Ai­nakin voimme sanoa, että perinteitä kun­nioi­tamme.

Nytkin ajattelimme pohjustaa ja tehdä sen suunnitelmallisemmin kuin viime vuonna. Ensimmäisenä aamuna Kuusa­mos­sa avasin oven ja ampuhaukka lensi pihan yli. Päivän ensimmäinen laji.

Kiertelimme Kuusamoa neljän päivän ajan, eikä vie­lä­kään toimintaamme voi poh­jus­tamiseksi sanoa. Kuusamoa tuli kuitenkin varsin laajalti tutkittua ja pääsääntöisesti löysimme koh­tei­ta, joissa ei kannata käydä kisassa.

Laululintuja löytyi mielestämme kohtalaisesti, jopa huutolajeja. Myös petoja osui silmiimme mukavasti. Varsinkin jalohaukkoja tuntui olevan - ja muitakin haukkoja. Pöllöistä löytyi hiiripöllö julkisen tiedon perusteella ja suopöllö muuten. Vesilintuja ja kahlaajia oli yllättävän vähän.

Valmistelun aikana löysimme 126 lajia, mikä on kohtalainen tulos. Lukuun on laskettu jokainen laji, jonka vähintään yksi oli havainnut. Merkittävin pohjustuslaji oli Arton ja Jarin tunturikihu, joka ei kuitenkaan älynnyt jäädä odottamaan kisaa. Myös Petrin viirupöllö on Kuusamossa maininnan arvoinen. heinätavi

Joukkueita oli ilmoittautunut 15 kuten viime vuonnakin. Nyt kuitenkin sarjoja oli kaksi, joista perinteiseen osallistui 10 joukkuetta, me mukana. Lisäksi yksi uusi joukkue tuli mukaan jälki-ilmoittautuneena.

Kisan kulkua

Kun aloituskokouksessa kerrottiin lapinpöllön tarkka paikka katseluohjeineen, päätimme aloittaa sieltä. Samalla saimme uuden kisalajin joukkueelle. Kiertelimme Kuusamoa lähinnä välillä kaatopaikka - Oulanka, ja Oulankaan lopetimme. Poroja saimme väistellä ihan kohtalaisesti

Vesilinnut

Pohjustuksessa löysimme ihan mukavasti vesilintulajeja, vaikka määrät olivat vähäisiä. Kisassa ei niistä löytynyt heinätavi, jouhisorsa eikä mustalintu.

Monesti harmia tuottanut tukkakoskelo oli ensimmäinen vesilintumme. Myös isokoskelo tuli helposti. hiirihaukka





Kanat ja päiväpedot

Kanalinnuista saimme vain teeren. Tosin metsokin näyttäytyi sivutiellä, mutta kun peruutimme auton paikalle, oli lintu hävinnyt.

Jalohaukkojen osalta kisa meni oikeastaan mak­si­maa­lisesti. Nuolihaukka, ampuhaukka, tuulihaukka ja muuttohaukka löytyivät kaikki. Kotkista merikotka jäi kisassa näkemättä, mutta maakotkaa saimme ihailla kaartelemassa kisan viimeiselläkin minuutilla.

Muista haukoista kanahaukka tuli kisalajiksi. Si­ni­suo­haukka oli melkein ässä. Myös mehiläis­haukka ja sääksi nähtiin. Varpushaukka, hiirihaukka ja piekana jäivät pohjustukseen. Petojen osalta selvästi jouk­kueem­me paras kisa. Mainitaan vielä, että kolme viimeistä lajia olivat päiväpetoja.

mustaviklo



Rantalinnut ja kahlaajat

Kurki ja töyhtöhyyppä ovat vakiolajeja ja niitä löytyi muutamista paikoista.

Kahlaajat olivat todella vähissä. Tylli ja pikkutylli löy­tyivät sekä pohjus­tuk­ses­sa että kisassa. Valko­vik­lon ja liron löytymisestä varoiteltiin. Me löy­sim­me ne heti, valkoviklon jopa toisena lajina. Myö­hem­min valkoviklo löytyi Ouluntieltä ja emot siirtyi­vät puiden latvoihin varoittelemaan. Mustaviklo ja suokukko jäivät pohjustukseen.

Lokkiosasto jäi tavanomaisiin. Pikkulokkeja oli vähän ja selkälokkeja todella vähän. Tiirat sentään löytyivät helposti.






Hiiripöllö Kyyhkyt, käki, pöllöt ja tikat

Kaksi kyyhkylajia ja käki löytyi kisassa. Poh­jus­tuk­ses­sa vielä uuttukyyhky.

Pöllöistä lapinpöllö nuotitettiin aloituskokouksessa ja löytyi sieltä. Lähinnä sen pesää saattoi katsella, mutta kyllä emokin näkyi. Hiiripöllön löysimme usean Tiira-ilmoituksen perusteella ja kolme poi­kas­ta näimme. Suopöllön löysimme itse ja todennäköisesti sama yksilö tai sen puoliso löytyi myös kisassa.

Tikkojen suhteen ei onnea ollut. Käpytikkoja tosin näkyi muutamia. Pohjantikka rummutti, äänteli ja nähtiin kämpän vieressä useita kertoja, mutta eipä vain ilmoittautunut kisaan. Myös palokärkeä kuunneltiin useassa paikassa, mutta vain pohjustuksessa.


Kiuruista rastaisiin

Kiuru näyttäytyi kerran pohjustuksessa. Ei sen jälkeen.

Peruspääskyt ja -kirviset löytyivät normaalisti, samoin kelta- ja tavallinen västäräkki. Virtavästäräkki jäi puuttumaan, sa­moin tilhi.

Rastaissa ei koettu negatiivisia yllätyksiä. Kaikki perus­la­jei­hin kuuluvat rastaat löydettiin, mukaanlukien sinipyrstö.



tiltaltti
Kertut, siepot, tiaiset ja lepinkäinen


Kerttusista ruokokerttunen löytyi. Kertuista saimme kaikki yleisimmät, mukaanlukien huutolajeihin kuu­lu­vat pensas- ja hernekertun sekä sirittäjän.

Siepoista harmaasieppo yritti olla hankala. Se löytyi vasta kisan lopulla Kiutakönkäältä. Pikkusiepon paikan saimme tietää, ja pysähdyimme Tiiran paikkaan. Siinä se karjui aivan vieressä. Emme jäänet etsimään lintua, mutta metreissä etäisyys oli eikä kymmenissä.

Tiaisista kannattanee mainita lapintiainen, jota kahdesta yrityksestä huolimatta emme saaneet Oivangista, vaan muualta.

Isolepinkäisen löysimme Tiirasta ja jäimme poh­justamaan. Ei aikaakaan, kun emo kantoi myyrää no­kas­saan viereiseen metsään. Melkoista poikas­ääntä sieltä kuului, ja sama ääni kisassa. Löytämistä auttoi se, että jäin kuvaamaan pajulintua je sen viiveen aikana lepinkäinen ilmestyi.

pohjansirkku
Varikset, peipot ja sirkut


Kuukkeli oli kämpän pihalintu, mutta ei sekään kisassa näyttäytynyt. Löytyi kuitenkin parista paikasta muualta.

Närhi (2) jäi pohjustukseen. Muuten kaikki löytyivät (paitsi mustavaris).

Peipoissa oli ikävin puute: sekä punatulkku että urpiainen jäivät puuttumaan. Urpiaista emme nähneet koko aikana.

Sirkut on helppo luetella: kelta-, pohjan- ja pajusirkku. Yhden pikkusirkun löysimme poh­jus­­tuksessa itse ja toisen Tiiran avulla.



Näin kävi

Saimme kokoon 105 lajia, mikä ei kisan päättyessä ei tuntunut juuri miltään. Viimeiset tunnit pelastivat paljon. Silloin löytyi mm. kolme petoa, pikku- ja harmaasiepot sekä muutama peruslaji. Lopetuskokoukseesa selvisi, että yleisestikin lajimäärät jäivät tavallista alemmaksi, joten mieliala ainakin parani. Perinteisessä sarjassa olimme kahdeksas, eli joukkueita jäi taaksemme enemmän kuin aikoihin (2). Ero voittajaan oli pienempi kuin koskaan (18 lajia).

Lajikertymä tunneittain oli seuraava:

19, 34, 45, 54, 61, 65,
68, 71, 75, 80, 83, 86,
88, 89, 89, 90, 91, 92,
92, 95, 99, 101, 103, 105.


hirvi Oli siellä yksi hirvikin - ja paljon itikoita. Tosin ei niin pahasti kuin kuvasta voisi päätellä.



Kotiinpaluu


Jari ja Petri lähtivät toisella autolla, Arto, Hannu ja Pekka toisella. Miten ollakaan, matkan varrella Tuusulassa oli pikku­kulta­rin­ta. Poikkesimme bongaamaan ja tuloksen voi arvata . Emme kuulleet emmekä nähneet. Perinteet jatkuvat.








Seuraavassa kisan lajilista:


Laulujoutsen
Metsähanhi
Haapana
Tavi
Sinisorsa
Lapasorsa
Tukkasotka
Pilkkasiipi
Telkkä
Uivelo
Tukkakoskelo
Isokoskelo
Teeri
Kaakkuri
Kuikka
Sikkiuikku
Härkälintu
Mehiläishaukka
Sinisuohaukka
Kanahaukka
Maakotka
Sääksi
Tuulihaukka
Ampuhaukka
Nuolihaukka
Muuttohaukka
Kurki
Pikkutylli
Tylli
Kapustarinta
Töyhtöhyyppä
Pikkukuovi
Kuovi
Rantasipi
Metsäviklo
Valkoviklo
Liro
Lehtokurppa
Taivaanvuohi
Kalatiira
Lapintiira
Pikkulokki
Naurulokki
Kalalokki
Selkälokki
Harmaalokki
Kesykyyhky
Sepelkyyhky
Käki
Hiiripöllö
Lapinpöllö
Suopöllö
Tervapääsky
Käpytikka
Törmäpääsky
Haarapääsky
Räystäspääsky
Metsäkirvinen
Niittykirvinen
Keltavästäräkki
Västäräkki
Koskikara
Rautiainen
Peukaloinen
Punarinta
Sinipyrstö
Leppälintu
Pensastasku
Kivitasku
Mustarastas
Räkättirastas
Laulurastas
Punakylkirastas
Kulorastas
Ruokokerttunen
Lehtokerttu
Hernekerttu
Pensaskerttu
Pajulintu
Sirittäjä
Tiltaltti
Hippiäinen
Harmaasieppo
Pikkusieppo
Kirjosieppo
Hömötiainen
Lapintiainen
Sinitiainen
Talitiainen
Isolepinkäinen
Kuukkeli
Harakka
Naakka
Varis
Korppi
Varpunen
Peippo
Järripeippo
Viherpeippo
Vihervarpunen
Pikkukäpylintu
Punavarpunen
Keltasirkku
Pohjansirkku
Pajusirkku

musta: peruslaji 1          (68/70)
sininen: peruslaji 2        (25/40)
punainen: huutolaji        (12/39)