LINTUKIRJA

Kuusamo 2006
Kuusamo 2007
Kuusamo 2009
Kuusamo 2010
Kuusamo 2011
Kuusamo 2012
Kuusamo 2013
Kuusamo 2014
Kuusamo 2015
Kuusamo 2016
Kuusamo 2017
Kuusamo 2018
Kuusamo 2019

Muita dokumentteja

Lajilista
Aakkosellinen lajilista


Kuusamo, 11.6. - 19.6.2022






Nuotittomat osallistuivat Lintu­ma­ra­to­niin. Itse olin koronapandemian vuoksi poissa kahtena edellisenä vuonna, mutta joukkue oli silloinkin kisassa mukana. Jouk­kuees­sa olivat Arto Kalliola, Pekka Sarvela, Jari Kår­lund, Petri Laine, Hannu Ali-Es­ko­la ja Matti Eloranta. Koska jäseniä oli kuusi ja kisaan voi osallistua enintään viisi jäsentä, yhden piti jäädä varamieheksi.

Nuotittomat 2022
Ennen kisaa


Koko joukkue saapui samaan aikaan majapaik­kaan lauantai-iltana. Sunnuntaista alkaen liikuim­me ym­pä­ri Kuusamoa kahden hengen ryhmissä. Ensi­vaikutelma linnuista oli niukka. Erityisesti vesilinnut oliva varsin vähissä. Eikä petolintu­ja­kaan lennellyt auton edestä teiden yli.

Pikkulinnuissa oli muutamia ilahduttavia ha­vain­to­ja. Mm. hömötiaisia löytyi monesta paikasta. Töyh­tötiaisista ja pikkusiepoista meilläkin oli useam­pia havaintoja.

Pohjustuksessa löysimme 119 lajia. Parempaankin määrään on joskus päästy. Lukuun on laskettu jokainen laji, jonka vähintään yksi oli havainnut. Osa havainnoista oli sellaisia, joista ei olisi hyötyä kisassa. Näitä olivat auton edestä lennähtäneet sinisuohaukka, hiirihaukka ja närhi sekä kana­lin­nut. Paitsi teeri, jonka soidinpaikan löysimme. Eikä siitäkään ollut hyötyä.

Aloituskokoukseen mennessä kävi selväksi, että Arto ei pysty osallistumaan kisaan. Varamies jou­tui/pääsi kisaamaan. Arto ylennettiin huolto­jouk­ko­jen johtajaksi ja kokiksi.

Joukkueita oli ilmoittautunut 9, joista kaksi ns. spondesarjaan. Me osallistuimme perinteiseen. Kisahan alkaa omavalin­tai­ses­ti 8:00 ja 11:00 välillä ja kestää 24 tuntia.

maakotka Tunnustelua

Kisapäivän aamuna lähdimme kahdeksan maissa kohti Oulankaa etsimään sopivaa aloi­tuspaikkaa.. Meillä oli useita hyviä lajeja pohjustettuna, mm. poh­jan­tik­ko­ja, töyhtö­tiai­sia ja pikkusieppoja. Kävimme paikat läpi löytämättä miään näistä. Emmekä löytäneet koko kisassa.

Niinhän siinä sitten kävi, että päädyimme maa­kot­kan pesälle hiukan ennen klo 11:00. Oli pakko aloittaa. Maakotkan poikanen olikin kokonaan näkyvissä kuten pari päivää aikai­semmin tässä kuvassa. Aloituspisteellä saim­me 10 lajia, huutolajina hernekerttu.

Oulanka

Kisassa korostui tavallista selkeämmin kolme aluetta. Yksi näistä oli Oulangan alue mukaanlukien Kiutaköngäs. Kaikkiaan tältä alueelta saimme 33 lajia. Vaikka olemme aloittaneet usein täältä, on määrä yllätys. koskikara

Hiirihaukka pyörähti yhden pysähtymispaikan yllä ja poistui muutaman kaarroksen jälkeen. Muita yllätyksiä olivat varpuspöllö ja taviokuurna. Ta­vio­kuurna oli kyllä poh­jus­tet­tuna Oulangalla, mutta aivan toisessa pai­kassa. Yllättävä ässä.

Pohjustuksen vaikeat lajit, koskikara (kuva muualta) ja kuukkeli löytyivät täältä. Kuuk­ke­leita jopa 7 linnun parvi.

Kiutakönkäältä löytyi tietenkin virtavästäräkki sekä yllättäen pyy. Kaikki pääskyt sekä tervapääsky olivat paikalla. Tiltaltti lauloi tääl­lä­kin.

Leppoisaa rallia

Kokonaisuutena kisa eteni aika lailla halutulla tavalla. Koko ajan oli helppo valita seuraava kohde ja lajeja kertyi melko mukavasti.

maakotka Missään vaiheessa ei tuntunut, että olisi kiire. Yön hiljaisina tunteina ajelimme hiekkaisia kiertoteitä kanalintujen toivossa. Koppelo löy­tyi. Ja myöhemmin ukkometso valtatien reu­nal­ta aivan Rukan kaupan ja huolto­aseman liepeiltä.

Jo pohjustuksessa ja myös kisan aikana ihmettelimme vesilintujen vähäistä määrää. Sorsalintuja löytyi vain muutama, pilkkasiipiä tasan kaksi. Mustalintuja. löytyi kolme, siis enem­män kuin pilkkasiipiä. Eikä härkälintu­kaan ollut tavanomaisen runsas. Ensim­mäi­sen ja ainoan uivelon löysimme vasta aa­mulla.

Kisan kuluessa tuli tieto mustaleppälinnusta (uusi kisalaji) Pölkyn alueella. Oli sopivasti reitillä ja poik­kesimme bongaamaan sen. Samalla kertaa näim­me merilokin. Konttainen

Konttainen ja Vuotunki

Toinen aikaisempia vuosia lajirunsaampi alue oli Virkkulantien vaikutusalue Konttaiselta Vuotunkiin ja sen eteläisille pelloille. Valtavaaran puolelta kuulimme peruskisalajin sinipyrstön. Muita alueen "parempia" lajeja olivat isokäpylintu, iso­lepin­käinen, idänuunilintu, peukaloinen, kanahaukka, kottarainen, metsähanhi ja suopöllö.

Suurimman yllätyksen tuotti Vuotungin eteläiset pellot. Olin tottunut ajatukseen, ettei siellä mitään ole, vaikka alkuvuosina oli toisin. Nyt saimme aamuyöllä 7 lajia kisalistaan, mm. pensaskerttu ja kottarainen. Eipä äkkiseltään tule mieleen kisaa, jossa toisena päivänä olisimme saanut yhdeltä paikalta näin monta lajia.

Kuvassa Jari yrittää löytää Konttaiselta sinipyrstöä.



uivelo

Kuten edellä on kerrottu, meillä oli huolto­joukot ja kokki. Yötauolle tulimme puolenyön tienoilla, ja odottamassa oli kokin tekemät pizzat. Pizzat olivat todella maukkaat ja pa­lo­ja oli riittävästi. Lisäksi meitä odottivat kahvi ja seuraavan aamun eväsleivät valmiina.

Lajeja oli tuolloin 90. Peruslaji ykkösiä puuttui vielä kahdeksan, myös uivelo. Yöpalaa naut­tiessa livahti tunti ilman havaintoa. On­nek­si jäi ainoaksi.

Tauon jälkeen kisa jatkui käymällä läpi poh­jus­tettuja ja vähän muitakin paikkoja. Vii­mei­sen pohjustuslajin (kivitasku) löydyttyä ei järkevää kohdetta olllu riittävän lähellä. Niinpä menimme Tolpanniemeen staijaamaan loppu­ajan. Onnistuneesti.

härkalintu
Tolpanniemi


Kolmas alue, joka edellisiin vuosiin verrattuna oli antoisampi, oli keskusta-alue ja erityisesti Tolpanniemi. Sieltä saimme toisen ässän, ruskosuohaukan. Lisäksi alueelta löytyi puukiipijä, mustalintu, sääksi ja merikotka. Kaatopaikalta löytyi kaikkien tietämä ruis­rääkkä. Merikotkaan lopetimme 9 minuuttia ennen ajan päättymistä.

Vaikka erikseen ei paikkoja olekaan mainittu, löytyi lintuja muualtakin, Kuten Rukalta (muuttohaukka), kalasatamasta ja Rukan itäpuolelta sitä sun tätä. Lentokentän etelä­pääs­sä oli keltavästäräkin kaksi alalajia, thunbergi ja flava.

Muutamien lajien runsastuminen huomattiin. Näitä olivat mm. hömötiainen, pikku­var­pu­nen (en tiedä, ilahduttiko oikeasti), iso- ja pikku­käpy­linnut, hernekerttu ja tiltaltti sekä pohjan- ja pikkusirkut. Sekä tietenkin kolmen pohjustuspaikan lajit palo­kärki, poh­jan­tikka, pikkusieppo ja töyhtötiainen. Nämä eivät suostuneet näyttäytymään kisassa, mikä ilahdutti vähemmän.

kanahaukka Näin kävi

Kisa eteni koko ajan sujuvasti ja lajeja löytyi riittävästi mielenkiinnon säilyttämiseen. Vii­meinen pohjustuspaikka tarkistettiin enna­koi­tua aiemmin, ja vain silloin mietittiin, mitä tehtäisiin. Kiireen tuntua ei ollut missään vaiheessa ja lopussa oli hyvin tyytyväinen olo.

Saimme kokoon 113 lajia, mikä on joukkueen ennätys. Vaikka ensimmäisen päivän kertymä ei ollut kovin iso, oli lajivalikoima harvi­nai­sem­paa lajia. Niinpä toiselle päivälle jäi helppoja lajeja (jos sellaisia on). Toki toinen päivä muutenkin oli onnistunut.

Perinteisessä sarjassa olimme neljäs selvillä eroilla kolmanteen ja viidenteen. Edellämme oli yhtä monta joukkuetta kuin takanakin. Ero voittajaan oli 9 lajia. Pienempi kuin koskaan.

Lajikertymä tunneittain oli seuraava:

22, 33, 46, 50, 57, 63,
65, 72, 79, 87, 89, 90,
90, 91, 96, 99, 101, 103,
105, 106, 109, 110, 112, 113.
hirvi

Oli siellä useita hirviäkin. Itikoita oli mielestäni aikaisempaa vähemmän.

Joukkueita ei reiteillämme pahemmin nä­ky­nyt, mitä nyt valkoisella pakettiautolla liik­ku­nut porukka ainakin 5 kertaa, sekä kolme jouk­kuet­ta kukin kerran.

Kotiinpaluu


Jari, Petri ja Pekka lähtivät toisella autolla, Arto, Hannu ja Matti toisella. Lähtiessä poik­kesimme tankkaamaan. Ja valta­tien toiselta puolelta kuului varpuspöllön ääni. Oli sentään kisalajinakin.



Seuraavassa kisan lajilista:

Laulujoutsen
Metsähanhi
Haapana
Tavi
Sinisorsa
Tukkasotka
Pilkkasiipi
Mustalintu
Telkkä
Uivelo
Tukkakoskelo
Isokoskelo
Pyy
Metso
Kaakkuri
Kuikka
Härkälintu
Merikotka
Ruskosuohaukka
Kanahaukka
Hiirihaukka
Maakotka
Sääksi
Muuttohaukka
Ruisrääkkä
Kurki
Tylli
Kapustarinta
Töyhtöhyyppä
Taivaanvuohi
Lehtokurppa
Pikkukuovi
Kuovi
Metsäviklo
Valkoviklo
Liro
Rantasipi
Pikkulokki
Naurulokki
Kalalokki
Selkälokki
Harmaalokki
Merilokki
Kalatiira
Lapintiira
Kesykyyhky
Sepelkyyhky
Käki
Varpuspöllö
Suopöllö
Tervapääsky
Käpytikka
Kiuru
Törmäpääsky
Haarapääsky
Räystäspääsky
Metsäkirvinen
Niittykirvinen
Keltavästäräkki
Virtavästäräkki
Västäräkki
Koskikara
Tilhi
Rautiainen
Peukaloinen
Punarinta
Sinipyrstö
Leppälintu
Mustaleppälintu
Pensastasku
Kivitasku
Mustarastas
Räkättirastas
Laulurastas
Punakylkirastas
Kulorastas
Lehtokerttu
Hernekerttu
Pensaskerttu
Idänuunilintu
Pajulintu
Tiltaltti
Hippiäinen
Puukiipijä
Harmaasieppo
Kirjosieppo
Hömötiainen
Lapintiainen
Sinitiainen
Talitiainen
Isolepinkäinen
Kuukkeli
Harakka
Naakka
Varis
Korppi
Kottarainen
Varpunen
Pikkuvarpunen
Peippo
Järripeippo
Viherpeippo
Vihervarpunen
Urpiainen
Pikkukäpylintu
Isokäpylintu
Taviokuurna
Punavarpunen
Punatulkku
Keltasirkku
Pohjansirkku
Pikkusirkku
Pajusirkku

musta: peruslaji 1          (69/70)
sininen: peruslaji 2/3     (30/40)
punainen: huutolaji        (14/32)