LINTUKIRJA

Muita dokumentteja
Ulkomailla kuvatut



Funchal, Madeira 2.11. - 9.11.2017


Tässä on kerrottu linnuista, joita on nähty Madeiran saarella 2.11 - 9.11.2017. Koska kokemukseni alueen linnuista on olematonta, on esitettyihin määrityksiin suhtauduttava varauksellisesti.

Matka ei ollut varsinaisesti linturetki, eikä mukana ollut lainkaan optiikkaa. Kaikki kuvat on otettu taskukameralla.

This is a description of birds seen in Madeira island 2.11 - 9.11.2017. Since I have no experience about birds in the area or nearby, one should be cautioned about the species named. Note that some of names are proposals, not identification.

I was not actually birding, but all observations are found during normal holiday actions. All pictures are taken with a pocket camera. I will appreciate any identification help. My e-mail address is pekka.sarvelanetti.fi (do not copy, but write).

I am sorry that the text is not available in English, except the bird names in parenthesis.



Kun lintuja ei erityisesti etsi, ei niitä kovin paljon näekään.

Runsaslukuisin pikkulintu oli kanarianhemppo (Serinus canaria / Island Canary).

kanarianhemppo

Tämä kuva on Porto Monizista, mutta lajia näkyi useammalla paikalla, mm. Funchalin keskustassa, josta tämä kuva.

Muita varpuslintuja ei kuviin osunut, mutta joitain sentään näkyi ja kuului, esimerkiksi virtavästäräkkeja oli muutama ja mustarastaita vähän enemmän. Ylhäällä Montella kuului hippiäismäinen laulu, mutta lintua en saanut näkyviin. Oletan sen olleen madeiranhippiäinen. Monessa muussakin paikassa kuului linnunlaulua, mutta yrityksistä huolimatta niitä ei saanut näkyviin.

Tuulihaukkoja (Falco tinnunculus / Eurasian Kestrel) näkyi useita. Tämä koiras oli Levada dos Piormaisin varrella.

tuulihaukka

Tämä naaraspukuinen istui antennilla aivan keskustassa. Pidin sitä aluksi pikkutuulihaukkana hyvin pienen kokovaikutelman vuoksi. Mustat kynnet paljastavat sen tavalliseksi tuulihaukaksi. Ehkä se on nuori koiras.

tuulihaukka

Pikkutuulihaukkakin näkyi ainakin kerran. Näin sen ylhäältä ja olennainen väritys (vanha koiras) näkyi selvästi.

Muita petoja näkyi yksi isompi haukka, joka vaikutti hiirihaukalta. Lajilistaa katsoen se on varsin todennäköinen laji.

nokikana

Saaren vesistöt ovat enimmäkseen vähävetisiä jokia, levadoja ja syvää merenrantaa. Siksi ei vesi- ja rantalintuja ole runsaasti. Nokikana (Fulica atra / Common Coot) sentään löytyi yhden joen (Ribeira Brava) suulta.

Joessa oli toisenlaisiakin lintuja. Näitä lintuja sanotaan venäläisiksi ankoiksi. On kuulemma varsin elinvoimainen laji ja lisääntyvät luonnonvaraisesti.

On siihen kuvaan osunut muutama etelänharmaalokkikin (Larus michahellis / Yellow-legged Gull).

Kiitäjiä siellä näkyi jonkin verran ja yhden kuvan yläosasta löytyi ilmeisiä madeirankiitäjiä (Apus unicolor / Plain Swift). Kuvan vasemmassa alareunassa näkyy kuvauskohde, kanarianhemppo.

Mainitsematta ei voi jättää etelänmatkojen jokapaikan lintua, silkkihaikaraa. Sekin lensi Funchalin satamassa.





Olihan siellä kahlaajalajikin, karikukko (Arenaria interpres / Ruddy Turnstone).

karikukko

Puluja oli todella paljon. Kerran luulin nähneeni jonkin toisen kyyhkyn, mutta en löydä lajilistalta mitään, johon tuntomerkit sopisivat. Sen muoto ei ollut pulumainen (mm. lyhyempi pyrstö) ja sillä oli valkoiset ohuet reunukset pyrstössä ja siivillä. Kaipa sekin oli pulu.

pulu

Perhosista jäi kuviin kolme, joista yksi on tunnistamatta. Pituutta sillä on 5 mm (jos sitäkään). No nyt se on tunnistettu: Tinea murariella. Kuvassa on etelänkeltaperhonen (Colias crocea / Dark Clouded Yellow).

etelänkeltaperhonen