LINTUKIRJA

Muita dokumentteja
Ulkomailla kuvatut



Costa Adeje, Teneriffa 17.3. - 24.3.2015


Tässä on kerrottu linnuista, joita on nähty Teneriffan saarella 17.3 - 24.3.2015. Koska kokemukseni alueen linnuista on olematonta, on esitettyihin määrityksiin suhtauduttava varauksellisesti.

Matka ei ollut varsinaisesti linturetki, eikä mukana ollut lainkaan optiikkaa. Kaikki kuvat on otettu taskukameralla.

This is a description of birds seen in Tenerife island 17.3 - 24.3.2015. Since I have no experience about birds in the area or nearby, one should be cautioned about the species named. Note that some of names are proposals, not identification.

I was not actually birding, but all observations are found during normal holiday actions. All pictures are taken with a pocket camera. I will appreciate any identification help. My e-mail address is pekka.sarvelanetti.fi (do not copy, but write).

I am sorry that the text is not available in English, except the bird names in parenthesis. See also black links below for pictures.

pensasvarpunen


Heti alkuun on sanottava, että lintujen vähyys yllätti. Sekä lajeja että yksilöitä oli kovin vähän. Hotellialueen valtalaji oli pensasvarpunen (Passer hispaniolensis / Spanish Sparrow). En tiedä, johtuuko keväästä, mutta koiraat olivat todella kirkasvärisiä.

Hotellialueen ja rannan vakioasukas oli tietysti pulu (Columba livia domestica / Domestic Dove).

Toinen hyvin yleinen kyyhky oli kovasti turkinkyyhkyn näköinen, mutta selkeästi pulua pienempi. Uskon ainakin useimpien olleen saharan­turturi­kyyhkyjä (Streptopelia roseogrisea / African Collared Dove). Lajiin viittaa myös kuviollinen selkäpuoli sekä mustan alueen koko pyrstön ala­pin­nalla. En tietenkään tutkinut jokaista lintua, joten varsin mahdollisesti siellä oli myös turkinkyyhkyjä.

saharanturturikyyhky

iberiantiltaltti
Tiltaltteja sieltä tietenkin löytyi, vaikka varsin vähän. Kuvan lintu on Teideltä, n. 2500 m merenpinnan yläpuolelta. Kuvasta lajia on vaikea määrittää, mutta onneksi se oli laulava lintu, ja ilmeinen iberiantiltaltti (Phylloscopus ibericus / Iberian Chiffchaff). Myös keltaisuus, jota on vaikea hahmottaa kuvasta, on selkeä viittaus lajiin.

Toki oli myös kanariantiltaltteja (Phylloscopus canariensis / Canary Islands Chiffchaff) näkyi. Tämä on hotellin läheltä, lähellä merenrantaa.

Enpä ole aikaisemmin nähnyt uunilintulajin pesää puussa, mutta nyt olen. Hotellin kapealla sisäpihalla oli kanariantiltaltin pesä palmussa, kolmannen kerroksen korkeudella.

Matkalla Teidelle näkyi bussin ikkunasta isolepinkäislaji. Tiedot alueen lajeista olivat eri lähteissä ristiriitaisia, mutta tulin siihen tulokseen, että kyseessä oli etelänisolepinkäinen (Lanius meridionalis / Southern Grey Shrike) alalajia koenigii. Alalaji on ainakin oikein.






kanariankirvinen
Teideltä löytyi matkan toinen alkuperäislaji, kanariankirvinen (Anthus berthelotii / Berthelot’s Pipit).

Varpuslinnuista mainitsematta on mustarastas (Turdus merula / Blackbird), joita oli kohtuullisesti alavilla mailla, sekä yksi virtavästäräkki (Motacilla cinerea / Grey Wagtail), joka kuljeskeli kuivassa joenuomassa lähellä meren rantaa.

Kiitäjiä näkyi yhtenä päivänä, mitä ilmeisimmin madeirankiitäjiä (Apus uni­color / Plain Swift).

Lokkeja oli hämmästyttävän vähän. Ainoastaan muutamia etelän­harmaa­lokkeja (Larus michahellis / Yellow-legged Gull) tuli tunnistettua.

Pakko on vielä mainita laji, jota ei nähty. Silkkihaikara on aikaisemmin löytynyt jokaisella matkalla näillä leveysasteilla.










Galgula partita Perhosia näkyi kolme lajia: rähjääntynyt monarkki (Danaus plexippus / Monarch) (myös alla), kaaliperhosen tapainen ilmeinen (Pieris cheiranthi / Canary Islands Large White) sekä tämä (Galgula partita / Wedgling Moth).

monarkki


Lyhyeksihän tämä juttu jäi, mutta kun ei ole kerrottavaa, niin ei ole.

Ja loppuun sitten kuva yli 3,7 km korkeasta Teidestä lentokoneen ikkunasta nähtynä.

Teide